Ameland

Over Ameland: Het mooiste stukje Buiten-land.

Een wereld tussen Eb en Vloed.                          AMELAND, ALTIJD ANDERS

Stap op de boot en vaar van Holwerd naar Ameland: Heel dichtbij, maar toch ver weg!

Vaak wordt iets nog veel mooier als je weet hoe je er naar moet kijken. Neem Ballum. Het mooiste dorpje van Ameland.
Komend vanuit het noorden of het oosten is nog niet zoveel te zien van die schoonheid. Maar dan rond je de in een roodwit gestreept badpak gestoken vuurtoren, zigzagt over de door het Hollumer Bosch slingerende schelpenpaden naar de Klonjes en zie je links plotsklaps Hollum opdoemen.
Een kluitje met rode pannendaken belegde huisjes. Ameland op z’n mooist, de wonderschone Oosterlaan.
Fiets vanuit Nes richting Kooilanden, draai het Jan Sietsepad op en peddel vervolgens langs de naakte leegte van de Zoute Weide via de Stuifdijk naar het Oerd, Amelands wilde Oosten.
Die verrukkelijke woestenij van zand, riet, modder, ondoordringbare bosjes en Amelands hoogste duin natuurlijk, de Oerdblinkert, vanwaar je zo mooi over het als nat rubber glimmende Wad kijkt.
Nergens is de natuur natuurlijker. Geen paaltjes of pijltjes die de weg wijzen. Zelf zoeken. Avontuur.  De schoonheid van het lege.

ER IS EEN PLEK WAAR HEMEL EN AARDE HET TONEEL DELEN

De Waddenzee behoort tot UNESCO Werelderfgoed.
De combinatie van de open horizon, de grenzeloze lucht die zich boven de Waddenzee uitstrekt en de natuurlijke overgang tussen wadplaten en de zee maakt een bezoek aan Ameland tot een bijzondere ervaring. Op de Wadden ben je mijlenver verwijderd van overvolle agenda’s, drukte en afspraken. Laat alles achter je en beleef het eilandgevoel. Geniet van de schoonheid en het eenwenoude ritme van eb en vloed.
Zie ook Wadden.nl

Wat het weer betreft scoort Ameland gunstig. Door het koele Noordzeewater valt er op het eiland relatief minder regen dan op het vasteland het aantal zonuren ligt daarentegen weer hoger.
Buitenactiviteiten kunnen dan ook volop bedreven worden. Individueel of in teamverband. Ameland heeft veel te bieden voor zowel actieve vakantiegangers als stille genieters.

Mooie ruime stranden

Sinds mensenheugenis zijn zee en strand een bron van inspiratie, maar ook ontspanning.
Ameland heeft maar liefst 27 km wit Noordzeestrand, de grote attractie van het eiland.

Amelander stranden voor de 27e keer onderscheiden met de Blauwe Vlag

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland Blauwe Vlaggen toegekend aan 100 jachthavens en 59 stranden. Ook de badstranden van Ameland mogen dit jaar de Blauwe Vlaggen weer voeren. Bij de landelijke uitreiking in 2014 in IJmuiden aan Zee  zijn de badstranden voor de 27e keer op rij onderscheiden met de Blauwe Vlag. Ameland is het enige Waddeneiland met Blauwe Vlaggen op de stranden.

Veilige en schone jachthavens en stranden

De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding voor stranden en jachthavens die voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen op gebied van waterkwaliteit, veiligheid, educatie en aanwezige voorzieningen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Internationale Jury

De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie. De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop “environmental education” wordt geïmplementeerd en de andere criteria worden toegepast.

U kunt er eindeloos wandelen en uitwaaien, schelpen zoeken of kastelen bouwen en er is ruimte voor sport en spel.
’s Zomers een paradijs voor jong en oud. Er zijn vier bewaakte badstranden ter hoogte van de dorpen, waar u veilig en gezellig kunt zwemmen en zonnebaden. Tevens bevinden zich op de strandopgangen de prachtige strandpaviljoens, waar u kunt genieten in de loungesets van een hapje en drankje.

Ameland is een heus Paarden Eiland: Galopperen over het strand, of stapvoets over het ruiterpad.

Op de grond of in de lucht: Voor degenen die het eiland ook wel eens van een andere kant willen bekijken, stapt in Ballum in een vliegtuig voor een rondvlucht of nog spannender een parachute sprong.

Golfen: Ameland beschikt over een schitterende 9 holes golfbaan en een par 3, voor degene die niet in het bezit zijn van een GVB.
Vissen en varen: Vissen langs Wad of Noordzee? Voor elk wat wils op Ameland.
Voor wie van varen houdt, worden boottochten naar de Robbenbank, Terschelling en Schiermonnikoog georganiseerd.
Een strandrit met de Strandexpress naar natuurgebied de Hon is een ware belevenis.

Helemaal niks hoeven doen. Voor de een is dat het ware vakantiegevoel. Terwijl de ander juist heel actief wil zijn, om
’s avonds doodmoe en tevreden in bed te stappen.

Vliegeren: Op Ameland is het altijd prima vliegerweer!